Succes

Codul gentlemanului din 1875 de care toți ar trebui să țină cont și astăzi. Regulile care nu se vor schimba niciodată

Să întâlnești un adevărat gentleman în ziua de astăzi este o raritate. Deși este rușinos să recunoaștem, bărbații bine educați, cu un comportament ireproșabil sunt mai degrabă o excepție de la normă.

Gentlemanii au apărut în Anglia, în sec. XIX – erau acei bărbați manierați, cu mustăți, în fracuri și cu jobene. În 1875 a fost publicat primul Cod al Gentlemanilor, autor – Cecil B.Hartley.

Iată câteva reguli din acest cod, care rămân actuale și astăzi:

1. Chiar dacă ești sigur că opozantul tău nu are dreptate, discută în continuare calm, exprimă-ți argumentele, fără a te referi la persoană. Dacă vezi că acesta nu este predispus să-și schimbe opinia, schimbă subiectul de discuție, oferindu-i posibilitatea de a-și păstra fața neatinsă, iar tu să ocolești o puternică stare de iritare și furie.

2. Păstrează-ți ferm convingerile politice, dar nu încerca să le impui altora. Ascultă reținut părerea cuiva despre politică, dar nu încerca să-l contrazici. Mai bine interlocutorul tău să creadă că ești un politician prost, decât să-i oferi ocazia de a se îndoi de faptul că ești un gentleman.

3. Nu-l întrerupe niciodată pe cel ce vorbește. Chiar și o mică precizare poate prezenta lipsă de amabilitate. Încă mai grav este să continui gândul cuiva și să-l grăbești atunci când îți adresează o întrebare. Ascultă bancul sau istoria până la urmă, chiar dacă le cunoști.

4. Cea mai simplă metodă prin care poți demonstra lipsa de educație este să te uiți la ceas sau în carnetul tău în timpul unei discuții. Chiar dacă ai obosit și te-ai plictisit, nu arăta asta.

5. Nu încerca niciodată să dovedești că ai dreptate prin tonuri ridicate, aroganță sau umilință. Fii întotdeauna amabil și deschis, liber de orice dictatură.

6. Cu excepția situației în care ai fost rugat, nu vorbi în public despre profesia sau busnessul tău. În general, acordă mai puțină atenție propriei persoane.

7. Capacitatea de a asculta este la fel de importantă ca cea de a vorbi. Anume ea face din om un interlocutor minunat și deosebește un om cu moravuri înalte.

8. Nu asculta niciodată o discuție dintre două persoane care nu te privește. Dacă aceștia sunt atât de aproape încât nu poți să nu-i auzi, pur și simplu mută-ți locul.

9. Încearcă să vorbești cât mai scurt, clar și concis. Evită digresiunile lungi la alte subiecte.

10. Atunci când spui ceva despre prietenii tăi, nu-i compara unul cu altul. Vorbește despre calitățile fiecăruia, dar nu le evidenția din contul neajunsurilor celuilalt.

11. Evită în orice discuție temele care ar putea leza onoarea persoanei care nu este prezentă. Un gentleman nu bârfește și nu ascultă bârfe niciodată.

12. Chiar și o persoană ingenioasă devine plictisitoare și needucată când încearcă să „înghită” totalmente atenția celor prezenți.

13. Evită folosirea prea frecventă a citatelor și aforismelor spuse de personalitățile celebre. Ele sunt la fel ca și condimentele, pot îmbunătăți gustul discuției, dar în exces o pot face insuportabilă.

14. Este indecent, dur și prostesc să incluzi în vorbirea ta citate, expresii și termeni într-o altă limbă.

15. Nu te lăuda. Este de prost gust să vorbești despre banii, relațiile și posibilitățile pe care le ai.

Un articol dedicat mamelor de băieți! Va veni timpul când copilul vostru va pleca la o altă femeie și atunci…

Atunci când s-a născut, multă vreme ai avut un șoc… șocul fericirii. Stătea lângă tine micuț, firav, atât de dulce – fiul tău. Se uita la tine cu niște ochi rotunzi și dădea neîndămânatic din mâini și picioare. Știai că viața lui depinde de tine: te trezeai noaptea, îl alăptai, îl schimbai. Îl simțeai parte din tine.

Plângea atunci când l-ai dus pentru prima dată la grădiniță și nu voia să se despartă de tine. Seara, te întreba de ce luna merge odată cu voi, de ce pisica spune „miau”, de ce tata tușește, de ce bunica poartă ochelari.

Te privea nedumerit atunci când a mers în clasa I. Nu înțelegea de ce trebuie să stea atâta timp pe scaun, dacă el își dorea să se joace. A urmat prima vânătaie de la mersul pe bicicletă. Primele jocuri la calculator. Timpul zbura foarte repede. Primul telefon, prima ieșire cu prietenii, primul mesaj de la o fată…

Au trecut anii… și dacă pentru tine au fost ca o zi, pentru el au fost plini de evenimente, trăiri, experiențe. Ultimul sunet… tu îi legi cravata. Lacrimi în ochii fiului și în ai tăi.

Într-o zi ți-a prezentat-o pe Ioana, după câteva luni pe Maria și încă după câțiva ani ți-a spus că se însoară cu Mihaela.

Atunci ți-ai dat seama că pleacă, că se îndepărtează tot mai mult de tine. A devenit un bărbat matur, gata să ia de unul singur decizii, gata să-și trăiască din plin viața.

Tu nu trebuie să încurci acest proces. Nu bate zilnic la ușa lui, nu-i reproșa dacă ceva nu-i reușește lui sau partenerei. Ea este așa cum este și fiul tău o iubește. Iubește-o așa cum îți iubești și propriu copil.

Ține minte:

1. Fiul tău este în continuare cu tine, doar că a început o nouă etapă a vieții. El trebuie să muncească, să-și crească copiii, să aibă grijă de familie.

2. Între voi rămâne acea legătură magică pe care nimeni nu o poate distruge. El îți va fi mereu alături, chiar dacă e departe.

3. Tentativa să-l întorci, să-l forțezi să te viziteze zilnic, să te ajute – este manifestarea egoismului tău. Așa poți să-i distrugi viața.

4. Simți că mai ai mari rezerve de iubire pentru fiul tău. Bucură-te de faptul că e fericit și direcționează-ți iubirea către pasiunile tale și comunicarea cu oamenii. Fiul tău va prețui mereu puterea, bunătatea, iubirea și înțelepciunea ta. Nu-l dezamăgi.