De viață

Să știi că nu doar lucrurile vechi trebuie să le arunci din casă , ci și prieteniile

Prieteniile nefondate pe respect și iubire. – Cum am așeza prietenii pe categorii?

Păi, avem prieteni din școală, iar unii dintre ei au rămas în acele vremuri și nu mai fac parte dine existența actuală. Mai avem prieteni din facultate, a căror prezență nu a reușit să depășească absolvirea și mai sunt prietenii cunoscuți online, care nu trebuie scoși din acea rețea.

Așa cum obiectele din casă trebuiesc scoase dacă nu ne mai sunt de folos, la fel se întâmplă și cu anumite relații. Știu, mă veți acuza acum, pentru că nu respect relațiile de prietenie, însă nimic mai neadevărat!

Prieteniile nefondate pe respect și iubire.

Să ne gândim așa:

Prima iubire, pentru cei mai mulți dintre noi, a fost asemeni unei perechi de pantofi de lac. Lucioasă, îndrăgită, însă după doar câteva purtări ne-a rămas mică. Ce faci? O păstrezi? O dai mai departe sau o arunci? Indiferent de decizia luată, acea pereche nu o vei mai purta!

Prima iubire? O păstrezi în suflet dar nu te mai poți bucura de ea. Și, uite așa, ajungem să strângem grămezi de emoții, peste care se așterne praful, odată cu trecerea timpului și ne simțim încărcați. Parcă incapabili să mergem mai departe.

Să ne gândim de ce…

Garderoba ta, este plină de haine pe care nu le-ai mai purtat de nici nu mai ți minte când, însă le păstrezi acolo, că poate, poate…Spațiu ocupat degeaba, mobilier încărcat și factor de stres, căci nu mai ai unde să depozitezi noul… Am dreptate?

Dacă a venit momentul să iei o pauză din a purta acele haine, este același lucru cu a lua o pauză în relație. Aproape niciodată nu te vei mai întoarce la vechi…căci noi, ca oameni tindem spre nou. Poate că hainele ți-au rămas mici, în relație ai evoluat mai mult decât partenerul și, te gândești că vei mai ajunge cândva la măsura acelor haine sau la nivelul partenerului. Nimic mai greșit…

Dacă prietenia sau relația de cuplu este una bazată pe respect, încredere și iubire, este imposibil să o pierzi. Căci este imposibil să pierzi un prieten adevărat, însă, la un moment dat în viață este posibil să pierzi nevoia de el în viața ta… Tu când ți-ai făcut ultima dată curat în garderobă? Dar în suflet?

De ce tinerii nu mai cumpără mașini și apartamente

În zilele noastre, măsura tradițională a succesului care reprezenta deținerea unui apartament/ a unei mașini – s-a demodat. Un număr tot mai mare de tineri din întreaga lume nu doresc să le cumpere.

Studiile arată că generația care acum are vârsta de 30-35 de ani, rareori își cumpără case și chiar mai rar – autoturisme. De fapt, nu cumpără deloc lucruri foarte scumpe. În SUA, persoanele sub 35 de ani sunt numite „generația de chiriași”.

De ce se întâmplă acest lucru?

Unii sociologi spun că este din cauza crizei financiare și frica de credite serioase. Dar nu sunt cele mai importante motive.

Cauza cea mai mare: generația actuală de tineri diferă de generația părinților lor. Aceștia au alte valori, iar conceptul succesului este reconsiderat, ceea ce înseamnă că: oamenii de succes nu cumpără proprietăți, ei închiriază.

Dacă vrei să fii considerat de succes, investește în experiențe: călătorește, fă sporturi extreme, inițiază ceva.

Ideea este că oamenii nu își mai doresc prosperitate și stabilitate, tot ce își doresc este un orar flexibil, independență financiară și geografică.

Oamenii nu pun accent pe lucrurile materiale

De ce să deții o mașină, când poți lua un taxi? Este aproape ca o mașină personală cu șofer. De ce să îți cumperi o casă și să pleci acolo în vacanță, dacă poți închiria una în orice colț al lumii?

Același lucru se întâmplă și cu imobiliarele din orașul tău:

– Nu știi dacă vei rămâne să locuiești mult timp acolo.

– Poți lua un credit ipotecar pe o perioadă de 20-40 de ani sau poți accepta faptul că îți vei petrece toată viața într-un loc închiriat.

– Probabil îți vei schimba locul de muncă în următorii ani. Dacă închiriezi, nimic nu te va împiedica să te muți mai aproape de birou.

Potrivit Forbes, tinerii își schimbă locul de muncă, în medie, o dată la trei ani.

Conceptul de proprietate nu mai este relevant

„În ultimul deceniu, psihologii au efectuat studii deosebite dovedind că, în ceea ce privește sentimentul de fericire și bunătate, cheltuirea banilor pe experiențe noi este mult mai profitabilă decât pentru a avea lucruri noi. Experiențele aduc mai multă fericire.” – James Hamblin.

Experiențele ne ajută să ne facem prieteni

Interacțiunea socială cu oameni dovedește dacă ești sau nu fericit. Conversațiile cu alții și numărul mare de prieteni te pot face o persoană mai fericită. Cum crezi, oamenii te-ar asculta cu mai mult interes dacă ai povesti despre anul pe care l-ai petrecut într-o țară sălbatică sau despre cât de multe apartamente ți-ai cumpărat?

Din extrasul lui Hamblin:

„Se pare că oamenilor nu le place să audă pe cineva povestind cât de multe proprietăți are, dar le place să asculte cât mai mult despre experiențele altora.” Ține minte, chiar și cea mai neplăcută experiență poate deveni o povestire bună, însă lucrurile materiale –nu .

Cumpărarea lucrurilor ne aduc mai multe griji

Lucrurile pe care le deținem, mai ales în cazul în care sunt foarte scumpe, ne provoacă griji cu privire la starea lor. Dacă îți vei cumpăra o mașină, vei tresări de fiecare dată când vei auzi vreo alarmă. Dacă îți cumperi o casă și o umpli de obiecte scumpe, vei avea frica de a nu fi jefuit. Nu mai vorbim de faptul că mașina ți-ar putea fi zgâriată sau lovită, iar un televizor extrem de scump s-ar putea strica după un an de folosire. Dar nimeni nu te poate lipsi de experiențele pe care le trăiești.

Fiecare achiziție își va pierde valoarea odată cu trecerea timpului

Părinții noștri nu au avut șansa de a călători la fel de des ca și noi. Nu existau atâtea posibilități de a te distra. Nu aveau atâtea oportunități de a deschide o afacere. La urma urmei, fiecare achiziție, în afară de casă sau apartament, se va deprecia în timp.

Și, dacă să ne gândim la cât de repede se depreciază imobiliarele în timpul unei crize, atunci totul devine și mai evident.Experiența este singurul lucru care contează: nu se va deprecia și nimeni nu ți-o poate fura.